Naturen omkring Sig
Naturen omkring Sig er helt unik. Til fods kan du opleve Nørholm skov og hede, Varde Å, Karlsgårde Sø og Holme Å. Og hopper du på cyklen kan du opleve sognets smukke landskab, landbrugsjorden og det rige dyreliv. I Sig elsker vi at være aktive i naturen, og vi har mange forskellige muligheder herfor både på land og på vand. Men mest af alt elsker vi den ro vores natur også byder på.
Karlsgårde sø
Karlsgårde sø og naturen omkring søen er smuk året rundt. Hver årstid fascinerer med nye farver, dufte og et varieret fugleliv. En fin ny sti er i 2022 anlagt omkring Karlsgårde sø, så det nu er muligt at gå de ca. 5,3 km tørskoet hele året. Hvis du går fra Sig og rundt om søen, er turen ca. 10 km. På turen kan du gøre et stop ved Tambours Have, lege på legepladsen eller benytte toilettet.
At opleve Karlsgårde sø fra søsiden er helt unikt. Har du en kano, kajak eller SUP, kan du sætte det i vandet fra den lille bro ved den runde plads, eller fra bådebroen ved det gamle stemmeværk ikke langt fra P-pladsen på Karlsgårdesøvej.
Ønsker du at sove ved Karlsgårde sø, er det en mulighed på shelterpladsen ved Rolandhytten.
Karlsgårde Sø er en 80 ha kunstigt anlagt sø, som blev etableret omkring 1920, for at kunne levere vand til Karlsgårde vandkraftværk. Vandkraftværket slukkede sin sidste turbine i 2011. I dag kan du besøge Karlsgårdeværket, som i dag fungerer som museum. Det er åbent alle dage for besøgende og der er gratis adgang.
Det er tilladt at fiske i Karlsgårde sø (15. marts - 30. april undtaget). Læs mere omkring regler og fisketegn herunder.
Tambours Have
Når du tager turen omkring Karlsgårde sø, kommer du forbi Tambours Have. Ønsker du at cykle eller tage bilen, kører du ind ad grusvejen fra Bredmosevej.
Den smukt anlagte have blev anlagt i 1939 og årene frem af skræddermester Gerhard Tambour. Tambours Have er med de særprægede og fremmede planter og vandløb absolut et besøg værd.
Medbring kaffekurven og nyd den ved ”den lille havfrue” for enden af Tambours have med udsigt over søen. Eller sæt dig ved de overdækkede borde/bænkesæt imens børnene leger på naturlegepladsen og glæd dig over de mange fine træskulpturer.
Alternativt kan du betale den beskedne entre pris, købe kaffen i cafeen og så nyde den i det smukke og stemningsfulde orangeri. Tambours have drives af Varde kommune, men lokale ildsjæle er med til at klargøre og afholde de mange spændende arrangementer, som er i haven læs mere herunder.
Varde Å
Den naturskønne Varde å er 40 km lang, hvoraf en del km slynger sig smukt omkring Sig, fra Nørholm gods og hede, til Vesterbæk, videre imod Karlsgårde og slutteligt imod Varde. Fra Sig kan du komme helt ned til Varde å flere steder.
Det er muligt at følge Nørholm stien langs åen enten fra Nørholm gods, eller modsat fra Vesterbækvej. Du møder stien på venstre hånd umiddelbart efter du har passeret Sig Fiskeri og Varde å på din venstre side.
Du kan også gå en smuk tur langs Varde å fra Karlsgårde til Varde. Dette er en del af kyst til kyst stien. Du møder stien ved Karlsgårdesøvej 70.
Hvert år møder vi mange ihærdige lystfiskere langs åen, som forfølger drømmen om at få en kæmpe Varde laks på krogen. Det er både lokale der ankommer på cykel, og turister fra ind- og udland der ønsker at deltage i noget af Danmarks bedste laksefiskeri.
Mange har igennem tiden taget turen til Varde i vandhøjde. Tidligere var det i gummibåd, kajak eller i kano. Men flere og flere vælger at sætte SUP-brættet i vandet ved Karlsgårdeværket og nyde en stille aftentur imellem Sig og Varde. Noget vi klart kan anbefale.
Nørholm Gods,
Skov og Hede
Nørholm Gods er for sin egn helt unikt, med en historie der går tilbage til Dronning Margrethe d. I’s tid. Den nuværende hovedbygning er opført 1776-80 af Andreas Charles Teilmann og velbevaret med sine mange unikke kendetegn.
Naturen omkring godset er også unik for Vestjylland, da Varde Å slynger sig gennem landskabet, og ådalen har høje skrænter med fredskov på den ene side, hvor agerjorden ligger ovenfor, og den store fredede Nørholm Hede på den anden side, der er det største og ældste totalfredede hedeareal i Europa i den forstand, at heden har været fredet helt siden 1913 med forbud om afgræsning, opdyrkning og fældning, da godsejer Ingeborg Kristiane Rosenørn-Teilmann ønskede at bevare heden og den unikke natur.
Der er to offentlige veje, der krydser Nørholm Hede, hvor man finder Nørholm Vandmølle, og i samarbejde med Varde Kommune er der anlagt en natursti gennem Nørholm Skov fra godsets bygninger til Sig til glæde for lokale og udflugter.
Nørholm Gods fungerer i dag som en moderne virksomhed med udlejning af boliger, lagerhaller, jagt og fiskeri, udflugter og foredrag med hovedbygningen og Nørholm Vandmølle som omdrejningspunkt, samt dyrkning af agerjord, skovdrift og bortforpagtning af engarealer – en bredt forgrenet drift, der sikrer en fortsat bevaring og drift af godset til glæde for lokalsamfund, natur og kultur. Nørholm Gods er derfor altid en travl virksomhed med mange aktiviteter og masser af liv.
“Tag immer noget for til eftermandens nytte og lev som den der skal herfra i morgen flytte!” - Inskription over hovedbygningens hoveddør af Andreas Charles Teilmann. Det forpligter nutidige og fremtidige ejere!
Gåture omkring Sig
Med udgangspunkt i Sig findes et væld af muligheder for naturskønnegåture. Foruden de allerede førnævnte ture ved å, sø og hede.
Ca. 3 km: Vardevej - Lindingbrovej - Thorstrupvej
Ca. 5 km: Thorstrupvej - Lykkebjergvej - Askærgårdsvej
Ca. 6 km: Vesterbækvek - Liljebrovej - Bredmosevej - Karlsgårdevej - Vardevej
Ca. 8 km: Thorstrupvej - Lykkebjergvej - Stensbjergvej - Gl.Præstevej - Thorstrupvej
Har du ønsker om andre unikke ruter, kontakt os her på siden, og vi vil sætte dig i forbindelse en venlig Sigborger, som vil hjælpe dig med at udforske vores flotte natur.